26 Aralık 2010 Pazar

0 yorum
Üds' de çıkmış kelimeler:
Link: http://turbobit.net/usoonhb1vh4s/ÜDS vocabularies.rar.html



YABANCI DİL ÖĞRENİRKEN KELİME HAZNESİNİ GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ

Bu konuda öncelikle bilinmesi gereken dilin sadece kelimelerden ibaret olmadığı ve kelime haznesi kavramının tabulaştırılmaması gerektiğidir. Kelimeler binanın önemli yapıtaşları olabilir. Ama binayı sadece taşlarla ayakta tutmak mümkün değildir. Harç da gerekir. Bu harcın ihmali, ne kadar kelime öğrenirse öğrensin istenen sonucun alınmasını engelleyecek ve öğrenciyi ümitsizliğe düşürecektir. 
Bir dili oluşturan parçalar sadece kelimeler değil deyimler ve bunların kullanım şekilleri,gramer yapıları,sözdizim ve bunlar gibi bir çok şeydir. 
Bir söz grubunu anlamaya gelince bütün bu sayılan şeylerin üstünde yetenek ve deneyim vardır.
Dilde deneyim nedir?
Dilde öğrenilmesi gereken ve bunun yanında edinilmesi gereken şeyler vardır. Burası çok önemli bir noktadır. Zira Öğrenciler genellikle dili, sadece öğrenilecek bir şey olarak algılarlar. Halbuki dil beceridir. Bu teorik dersleri alan birinin hemen araba sürebileceğini düşünmek gibidir. İyi bir teori pratiğin yarısıdır. Ancak, diğer yarısı ise uygulamayla olur. 
Kelime haznesini geliştirmek de deneyimle olur. Ders kitaplarında karşılaştığınız kelimelerle başka yerlerde de sık sık karşılaşmak gerekir ki o kelimeler öğrenciye ait olsun. 
Kelime öğrenme teknikleri: 
- Öncelikle kelimeleri bir bağlam içinde görmek te yarar vardır. Söz gelimi, "Moon" kelimesi "ay" anlamına gelir. Ama taşıdığı anlam yılı oluşturan aylardan biri mi yoksa gökteki ay mıdır? "Moon" kelimesini "Gökyüzünde ayı gördüm" anlamına gelen "I saw the moon in the sky" cümlesinde gördüğünüzde "moon" kelimesinin hangi "ay" a karşılık geldiği anlaşılır. Bu bağlamı sağlayan unsurlar elbette film, kitaplar, kasetler ya da makaleler gibi materyallerdir. 
- Öğrenmek istediğiniz kelimeleri, özellikle somut olanları, söz gelimi eşya isimlerini eşyaların üstüne, duvarlara yapıştırmak ve fırsat buldukça bakarak ezberlemeye çalışmak. 
- Küçük kağıt parçalarının bir yüzüne ezberlenen kelimeyi, diğer tarafına eşanlamını ya da İngilizce açıklamasını yazmak ve ezberlemek.
Önemli bir sorun: 
Bütün bunlar binayı tamamlayacak olan yapıtaşlarını bulmak demektir. Ama bu yapıtaşlarının bir harçla birleştirilmesi gerekir. Bu harç okumak ya da dinlemektir. Hergün ders metinleri dışında belli bir süre hikaye kitapları okumadıkça ya da hikaye kasetleri dinlemedikçe ezberlediğiniz kelimeler kalıcı olmayacaktır. Ezberin yabancı dilde yeri vardır. Ancak bu etkinlik okuma ya da dinleme etkinlikleriyle desteklenmelidir. 
Kelime ezberleme etkinliği okuma ya da dinleme etkinlikleriyle desteklenmezse...
Öğrencilerden sürekli ezberledikleri kelimeleri unuttukları şeklinde bir şikayet duyulur. Bunun birkaç nedeni vardır. 
- Hafıza bir kelimeyi benimsemek için zamana gerek duyar. Bir kaç kez unutup yeniden öğrenmeye de gerek duyabilir. 
- Beyin bazı kelimelere bilemediğimiz nedenlerden ötürü yakınlık duyabilir ya da ısınamayabilir. Bu yüzden her kelimeyi ya da dil parçasını aynı sürede sahiplenmeyebilir. ,
- Öğrenci kelimeleri kalıcı olarak öğrenemiyordur. Zira onları sadece ders kitaplarında görerek, ezberlemeye çalışmaktadır. 
- Ayrıca en büyük sorun da şudur: Öğrenciler sadece sınavları düşünür ve sorumlu oldukları yerlere çalışırlar. Halbuki sınava kadar geçen süre beynin sorumlu olunan kelimeleri sahiplenmesi için yeterli olmayabilir. Bu durumda okuma ve dinleme etkinlikleriyle müfredatın önünde gitmek gerekir. Böylece sorumlu olunan kelimelerle sınav haftasından daha önce karşılaşıldığı için beynin onları sahiplenmek için yeterince zamanı olacaktır. 
Ayrıca bir takım kelimeleri öğrendiğimiz kabul edelim. Onları unutmamak zorundasınız. Eğer o dilin konuşulduğu bir ülkede olsaydık o kelimeleri konuşacak ya da duyacaktık. Ama böyle olmadığına göre kendi ülkenizde, çevre bu fırsatı size sağlamadığı için kendiniz yapay bir dünya kurmak zorundasınız. İşin başka bir yanı da o dilin konuşulduğu bir ülkede de olsanız dilinizi daha ileri götürmek istiyorsanız yine seçkin kitapları okumak ve seçkin konuşmacıları dinlemek durumundasınız. 

Biraz çaba ve istek herşeyi daha keyifli hale getirecektir.

(not: Alıntı)

İNGİLİZCE ÖĞRENME TEKNİĞİ

Gramer yeni bir dil öğrenmeyi kolaylaştırmak için o dilin yapısı hakkında bize bilgi veren kurallar zinciridir. Çok iyi bir grammar bilgisi ile dili öğrenmemizi hızlandırabiliriz. Özellikle yazma dersleri için gramer bilgisinin çok iyi olması gerekir.
Gramer'in Özellikleri:
Gramer kuralları bir zincirin halkası gibidir. Eğer bir konuyu tam olarak öğrenememişseniz bir sonraki konuyu öğrenirken çok sıkıntı çekersiniz. Bu nedenle kavrayamadığınız bir konuyu mutlaka dersin öğretmenine ya da diğer öğretmenlere ya da sınıftaki bir arkadaşınıza sorup öğrenmelisiniz.
Çalışma Teknikleri
a) Ögretmen konu anlatırken sadece onu takip edin. Konu anlatılırken hiçbirşeyle meşgul olmayın. Özellikle tahtaya yazılanları not almaya çalışırken öğretmeninizin anlattığı bazı önemli noktaları kaçırabilirsiniz.
b) Gramer çalışırken kuralları öğrenmenizin yanı sıra alıştırma yapmaya daha çok vakit ayırmalısınız .Bu sayede gramer kurallarını writing derslerinde başarıyla kullanmanız mümkün olacaktır.
c) Derste işlenecek konuları dersten önce gözden geçirip hazırlamalısınız. Bu sayede kitapta gösterilen kurallar sınıfta anlatıldığı zaman konuları daha iyi kavramanızı sağlar. Aynı zamanda anlayamadığınız noktaları anında sorabilirsiniz.
d) Derste konuyla ilgili alıştırmalar yaparken eksiklerinizi ve anlayamadığınız noktaları göreceksiniz. Bu noktaları mutlaka o derste öğretmenize sorup öğrenmelisiniz.
e) Evinizde o gün işlenen konuyu tekrar edip verilen ödevleri yapmanız konunun pekişmesini sağlar. Derste anladığınızı, tekrar çalışmanıza gerek kalmadığını düşünüp çalışmazsanız konular üst üste binecek ve bilgileriniz karışacaktır.

:::: LISTENING & SPEAKING ::::
Dil iletişim aracıdır. İletişim için de konuşulanı anlamak ve konuşmak gerekir. Bu nedenle bu dersin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya gerek yok.
Bu derste başarılı olmanın en temel yolu ise öğrendiğiniz bilgileri dinleyerek ve konuşarak pratik yapmak ve kullanmaktır. Öğrenci bilgisini kullanmak için her fırsatı iyi değerlendirmeli ve atılgan olmalı. Konuşmaktan ve soru sormaktan çekinmemeli. Unutmayınız ki öğrenme iki yönlüdür. Yani Öğretmen ve öğrenci öğrenmeyi birlikte yürütmelidirler.
Önemli Bir Nokta!
Konuşurken hata yapmaktan korkmak en büyük yanlışınız olur. Kesinlikle çekinmeden hatalı dahi olsa konuşmalısınız. Çünkü önemli olan mesajınızı karşı tarafa iletmektir.

Derste Uygulamalar:
1. Ders kitabının kaseti veya hocanın okuduğunu dikkatle dinlemeli.
2. Öğretmenin açıkladığı deyimleri ve kelimeleri çok iyi not almalısınız. Anlamadığınız noktaları sorup öğrenmelisiniz. Çünkü hep karşılaşacağınız şeyleri öğreniyorsunuz.
3. Derste işlenen dialoglar tekrar etmeli ve ezberlemelisiniz.
4. Öğretmenin telafuzuna dikkat ederek onu örnek almalısınız.
Evde Uygulamalar:
1. Ders kitabının kasetini temin edip evde tekrar tekrar dinlemelisiniz.
2. Derste işlenen konuları tekrar etmelisiniz.
3. Öğrendiğiniz dialogları yüksek sesle okuyarak tekrar ediniz.
4. Derste öğrenilen kelimeler ve deyimlerle ilgili cümleler kurup öğretmenlerinize kontrol ettiriniz.
5. Derste yapılan aktivitelerle kendinizi sınırlamayın. Radyo ve televizyondaki ingilizce programları takip ediniz. Kablolu yayın, dijital yayın yapan kanalları ya da uydu anteni temin edip İngilizce kanalları takip etmelisiniz.
6. Ödevleri mutlaka aksatmadan yapmalısınız.
7. Ayrıca kasetleri olan hikaye kitapları alıp hem okuyup hem dinlemelisiniz.Özellikle ulaşım araçalarında geçen zamanınızı yanınızda taşıyacağınız bir walkmenle bu kasetleri dinleyerek değerlendirebilirsiniz.


(not: Alıntı)

HAFIZA TEKNİKLERİYLE İNGİLİZCE

Son Yılların Devrim Yaratan Öğrenme Tekniği!


Herkesin mutlaka bir yabancı dil bilmesi gerekir dolayısıyla İngilizce öğrenmenin de çeşitli taktikleri vardır. Aşağıda bulundurduğumuz dosyada ingilizce ile  ilgili birçok öğrenme taktiği mevcuttur.

İndirme Linki:  http://turbobit.net/f10cqn516o4m/Hafıza teknikleriyle ingilizce.rar.html